da-realty.org

Szekunder Amenorrhoea Jelentése – Dysmenorrhoea Jelentése Magyarul » Dictzone Orvosi-Magyar Szótár

  1. * Amenorrhoe (Betegségek) - Meghatározás - Lexikon és Enciklopédia
  2. Mi a(z) N9110 definíciója, jelentése? HR-szótár - HR Portál
  3. Orvos válaszol - Nőgyógyászati Központ, Novasure fogyni Fogyás miatti másodlagos amenorrhoea
  4. Magas vérnyomás amenorrhea-val Hogyan lehet a 2 fokozatú magas vérnyomást gyógyszerekkel kezelni
  5. Amenorrhea - Miért maradhat ki a menstruáció?
  6. OTSZ Online - Az érfalak öregedése, a magas vérnyomás és a fizikai aktivitás, Magas vérnyomás amenorrhea-val

Szekunder amenorrhoeák klasszifikációja: I. Nem daganatos elváltozások miatt fellépő hypophysis elégtelenség, II. Hypothalamo-hypophyseális daganatok okozta hyperprolactinaemiás állapotok prolactinomák vagy a hypophysis nyél kompressziójaVI. Funkcionális hyperprolactinaemiák, VII. Daganatok okozta hypophysis elégtelenség. Természetesen, azokat az élettani állapotokat, amelyek során másodlagosan nincs menstruáció terhesség, szoptatásazokat nem soroljuk ide. Secunder amenorrhoea A terápia a megszűntethető okra kell, hogy irányuljon, így a fennálló tumor eltávolítása, az egyes gyógyszerek lehetőség szerinti mellőzése. Ennel alappillérei a kórtörténet részletes kikérdezése mellett a vérből, illetve vizeletből való hormonmeghatározások, a képalkotó vizsgálatok például: hasi ultrahang, sella MRIesetleg egyéb invazív vizsgálatok, illetve néha genetikai vizsgálat. Feltétlenül elkülönítendő a primer amenorrhoea elsődleges mentruáció hiánymely abban különbözik a másodlagostól, hogy olyan nőknél értelmezhető, akik már elmúltak 18 évesek, de még soha sem volt mensesük.

* Amenorrhoe (Betegségek) - Meghatározás - Lexikon és Enciklopédia

~ - a enstruáció kimaradása amiloidózis - Genetikai betegség, esetleg daganat okozta rendellenesség: az amiloid felhalmozódhat a szívben, májban, belekben, vesében és az izületekben amnézia - emlékezetkiesés amniális - magzatvízzel kapcsolatos amniocentesis - magzatvíz csapolás amnion - belső magzatburok... Ha egy nőnél az arcon vagy a testen túlzott szőrnövekedés ( hirsutismus), akne ( pattanásos bőr), ~ (menstruáció hiánya) tapasztalható, vagy meddőség esetén. Fiúgyermeknél nagyon korai (praecox) pubertás esetén, leánygyermeknél pedig virilizmusra (férfias jelleg kialakulására) utaló tünetek észlelésekor. A nőknél a csontvesztés drámaian növekszik a változókor ( menopauza) idején az ösztrogénszint csökkenése miatt. A menstruáció tartós hiánya a menopauza előtt ( ~) szintén növeli az osteoporosis kockázatát. A férfiaknál az alacsony tesztoszteronszint a csonttömeg elvesztését okozhatja. nervosa kritériumai: a testsúly csökkenés e az elvárható testsúly 85%-a alá akár felnőttkorban, akár a növekedési életszakaszban; kóros félelem az elhízástól a beteg soványsága ellenére; a testkép zavara: a test súlyának, méreteinek és küllemének helytelen önértékelése, a soványság tényének tagadása; ~ a... Lásd még: Mit jelent Kőképződés, Pubertas praecox, Alvási apnoe, Graves-Basedow kór, Allergológia?

szekunder amenorrhoea jelentése magyarul

Mi a(z) N9110 definíciója, jelentése? HR-szótár - HR Portál

Amenorrhoea: mikor nem jön meg Az amenorrhoea a menstruáció hiányá nak orvosi elnevezése. Az teljesen normális, ha egy lány 15-16 éves koráig nem menstruál. Ha azonban még ez után sem jön meg, érdemes egy nőgyógyászt felkeresni. Amenorrhoea latin: amenorrhoea = a menstruáció elmaradása, hiánya Termékeny korban a menstruáció hiánya. Elsődleges, ha még sohasem jelentkezett, illetve másodlagos, ha már menstruált, de azóta elmaradt. Az amenorrhoea főbb tünetei A menstruáció hiánya mellett általában egyéb tünetek is megmutatkoznak, hiszen a ciklusnak ezt a típusú zavarát is külső vagy belső tényezők okozzák. Az " ~ " jelentése: A havi vérzés elmaradása, ami terhesség vagy szoptatás alatt normális, egyébként betegségre utal. Mit jelent az ~? Itt megtalálod érthetően, magyarul az orvosi kifejezéseket! A menstruációs vérzés ek hiánya A menstruációs vérzés hiányának többféle oka is lehet. Olvasd el cikluszavar betegtájékoztatónkat!... ~ - amikor egy nő egyáltalán nem menstruál Két fajtáját különböztetjük meg: primer és szekunder.

Nincs ok az aggodalomra, ha néha — akár 5 napot — késik a menstruációnk, azonban amennyiben ez sűrűbben is előfordul, vagy sokkal többet késik, akkor ajánlott egy orvos felkeresése. Kimaradó menzesz Kimaradó havi vérzés amenorrhoea esetén két fajtát különböztetünk meg: a primert és a szekundert. Előbbiről akkor beszélünk, ha a pubertás során el sem kezdődik a menstruáció, míg utóbbi valamiféle zavar következtében alakul ki. A primer amenorrhoea kialakulásának okai Az esetek 40 százalékánál genetikai rendellenesség áll fenn. Okozhatja akár leukémia, súlyos zavar a pajzsmirigy működésében, Hodgkin-limfóma stb. Anatómiai eltérés, ha például a méh nem fejlődik ki rendesen. Amenorrhea - Miért maradhat ki a menstruáció? Különböző hormonzavarok is okozhatják. A szekunder amenorrhoea kialakulásának okai A fogamzásgátló tabletta elhagyása után kimaradhat a menzesz. A szélsőséges súlyveszteség is okozhatja a zavart. Az agyalapi mirigy változásai befolyásolhatják a petefészek működését. Ezeket a módosulásokat okozhatják akár daganatok vagy zavarok a vérellátásban.

Orvos válaszol - Nőgyógyászati Központ, Novasure fogyni Fogyás miatti másodlagos amenorrhoea

Az orvos először alaposan kikérdezi a beteget, majd elvégzi a szokásos nőgyógyászati vizsgálatot. Közben megfigyeli a másodlagos nemi jellegeket: az emlők fejlettségét és a szőrzet jelenlétét, vagy kifejlődésének hiányát. Ezt követően vérvétel történik, hogy meg lehessen határozni a hipofízis és a petefészek által termelt hormonok mennyiségét. Hasi ultrahangvizsgálatra, genetikai vizsgálatra is rendszerint sor kerül, sőt, egyes esetekben laparoszkópia (hastükrözés) és hiszteroszkópia (méhtükrözés) elvégzésétől sem lehet eltekinteni. Milyen betegségek, állapotok lehetnek az amenorrhea hátterében? Vannak olyan élethelyzetek, melyek a szervezetet az átlagosnál jobban igénybe veszik. Ilyenek a fokozott stressz vagy lelki megterhelés, a túlzásba vitt testmozgás - balett-táncosok, tornászok, élsportolók -, valamilyen súlyos betegség - veseelégtelenség, leukémia -, a nagyon megerőltető munka, valamint a táplálkozási zavarok ( anorexia nervosa, bulimia). Ezekben az állapotokban a szervezet gyakran először a menstruáció zavarával vagy teljes elmaradásával reagál.

szekunder amenorrhea jelentése

Magas vérnyomás amenorrhea-val Hogyan lehet a 2 fokozatú magas vérnyomást gyógyszerekkel kezelni

Különböző hormonzavarok is okozhatják. A szekunder amenorrhoea kialakulásának okai A fogamzásgátló tabletta elhagyása után kimaradhat a menzesz. Ma Karolina és Aida napja van. A szélsőséges súlyveszteség is okozhatja a zavart. Az agyalapi mirigy változásai befolyásolhatják a petefészek működését. Ezeket a módosulásokat okozhatják akár daganatok vagy zavarok a vérellátásban. Szervezetünk emelkedett prolaktin szintje is vezethet szekunder amenorrhoeához. A prolaktin nevű hormon felel a szülés utáni tejelválasztásért. Az extrém stressz vagy intenzív sport is állhat a háttérben.

Amenorrhea - Miért maradhat ki a menstruáció?

Az orvos a menstruáció kimaradásakor elsőként mindig (! ) a páciens teherbeesését feltételezi.

~ a), mely különösen gyakori nagy fizikai aktivitást követelő tevékenységek, foglalkozások (sport, balett, stb) kapcsán léphet fel. A továbbiakban a természetes változókorról szólunk. anovulatoricus ciklusok 250 Îźmol/l Se-creatinin fölött főleg a hypo- vagy ~ a gyakorisága a veseelégtelenség mértékétől függ okok: magas prolactin és LH, alacsony GnRH... Valódi vérzéshiányról ( ~ a) akkor beszélünk ha három egymást követő menses elmarad, hátterében legtöbbször a hormontermelő rendszer zavara áll. A nők átlagosan 4-6 napig menstruálnak, ebből 2-3 napig erősen. A vérzészavarok egyik csoportja az ~ a, mikor a várt időszakban nem jelentkezik a menstruáció. Ha a terhesség kizárható és nem életkorból eredő klimax ról van szó, akkor valamilyen átmeneti hormonzavar vagy a peteérés hiánya áll a háttérben. ~ a - a enstruáció kimaradása amiloidózis - Genetikai betegség, esetleg daganat okozta rendellenesség: az amiloid felhalmozódhat a szívben, májban, belekben, vesében és az izületekben amnézia - emlékezetkiesés amniális - magzatvízzel kapcsolatos amniocentesis - magzatvíz csapolás amnion - belső magzatburok... Az ovulációs ciklus 14 éves kortól várható.

OTSZ Online - Az érfalak öregedése, a magas vérnyomás és a fizikai aktivitás, Magas vérnyomás amenorrhea-val

  • Mi a(z) N9110 definíciója, jelentése? HR-szótár - HR Portál
  • Szekunder amenorrhoea jelentése rp
  • Amenorrhoea jelentése magyarul » DictZone Angol-Magyar szótár
  • Zurrichberg Deluxe 6 részes Márvány Bevonatú Edénykészlet ZBP/7096 + ZBP/7097 + ZBP/7098 - MostOnlineHU
  • ORVOSI SZÓTÁR - Szekunder amenorrhoea jelentése
  • Kisgép szervíz pes 2012

Fontos tudni Az orális fogamzásgátlók elhagyása után is felléphet időszakosan - post pill - amenorrhea, valamint a koponyát ért sérülés, az agydaganat, az agyhártya- és agyvelőgyulladás, a koponya besugarazása mind-mind létrehozhatják a menstruáció nélküli állapotot. Ha a hipofízis hormontermelése - FSH, LH - valamilyen okból károsodik, akkor az ösztrogéntermelés is nagyon lecsökken, ugyanis a finoman szabályozott hormonrendszer működése felborul. Ezt a zavart okozhatja többek között a hipofízis - bevérzés, tumor, oxigénhiány vagy trombózis következtében létrejött - károsodása. Létrejöhet amenorrhea akkor is, ha a petefészkek nem fejlődtek ki, ha sebészi úton eltávolításra kerültek, illetve ha autoimmun betegség, kemoterápia vagy sugárterápia következtében károsodtak. Az is a menzesz hiányához vezet, ha a petefészek sejtjei nem termelnek ösztrogént, vagy ha hormontermelő petefészek-daganata van a betegnek. A pajzsmirigy súlyos megbetegedése - alul- vagy túlműködése -, és a mellékvese megnagyobbodása, daganatos betegsége vagy kimerülése - Addison-kór - szintén amenorrheához vezethetnek.

Tisztelt Doktor Úr/Nő! A második mensturáciom maradt ki, a gyógyszert szedem, hisz a teszt negatív lett. Ma voltam nőgyógyásznál, számomra ismeretlen nyelven magyarázatot. Kaptam egy beutalót Nőgyógyászati uh-ra, amit szekunder amenorrhoea diagnózissal állított fel. Ez mit jelent? A fogamzásgátlót szedhetem tovább? Aggódjak e-miatt? Vagy felesleges? Ennek vannak következményei? Illetve a vizsgálat tovább folytatása? (a kimarad menstruációk előtt is jelentkeztek a tünetek /hasgörcs, derékfájás, pattanás/, más elváltozást, rosszul létet nem tapasztaltam magamon. ) Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Szaszooo Legfrissebb cikkek a témában Dr. Herman Tünde válasza vérzészavar témában Kedves Kérdező! Mindenképpen el kell végezni az UH vizsgálatot, csak ennek eredményeként lehet megmondani, hogy szedhető e tovább a tabletta. Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget. Kérdés: 2013. május 17., 14:39; Megválaszolva: 2013. május 29., 12:10

Sunday, 15 May 2022